Akciğer hastalığı olan çocuklar oyunla tedavi edilecek
Bilgisayar ve telefon oyunları birçok çocuk ve yetişkin için vazgeçilmezdir. Ama bu oyunlar çağımızın belasını da beraberinde getiriyor. Bilim insanları oyunları mobil hale getirerek sanal oyunları hastalıklarda tedavi aracı olarak kullanmayı başardılar. Bununla birlikte, nefes darlığı, çok fazla balgam üretimi, enfeksiyonlar ve sık hastaneye yatış yaşayan kronik akciğer hastalığı olan çocuklar, aktif olmanın yanı sıra nefes almayı düzenlemek için nefes egzersizlerine ihtiyaç duyarlar. Bu konuda uzun yıllardır klinik ve akademik çalışmalarını sürdüren Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hilal Denizoğlu Külli; “Ülkemizde ve dünyada solunum yolu hastalığı olan çocukların en büyük sorunu, hayatları boyunca her gün bu solunum tedavilerini uygulamak zorunda oldukları için sıkılmaları ve bırakmaları sonucunda hastalığın seyrinin hızlanmasıdır. Bu sadece bizim klinik tecrübemiz değil, bilimsel kanıtlarla sorgulanması gereken bir gerçek.” sözleri yaptı.
Bu konuda fizyoterapist, doktor, mühendis ve güzel sanatlar bölümünden araştırmacılardan oluşan bir ekip, akciğer hastalığı olan çocukların nefes egzersizlerinden puan kazanarak başarı arzusunu tetikleyen sanal bir oyun ve cihaz tasarımı projesi başlattıklarını duyurdu. ev, eğlenceli ve sağlıksız oyunlar. Öğretim Üyesi Hilal Denizoğlu Külli; bu formda konuştu:
“Sağlık teknolojileri alanında ülkemizin kalkınmasına büyük katkılar sağlayan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) projemizi inceledi ve mali desteğe layık gördü. Geliştireceğimiz çalışma ile çocukların hem kendileri, hem aileleri hem de ilgili sağlık ekibi tarafından akciğer kapasitelerini takip edebilmeleri sayesinde hem tedaviye uyumlarını artıracak hem de gerektiğinde erken müdahale etme şansı elde edeceğiz. . Bu durum çocukların yaşam konforu, hastalığın ilerlemesi, hastaneye yatış ve ilaç kullanımı gibi birçok faktörü etkileyecektir. Proje sonunda araştırma ekibimizin en büyük hedefi akciğer hastalığı olan çocukların hastalıkla ilgili tüm uygunluk koşulları dışında daha keyifli bir yaşam sürmesidir.”
Külli sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projedeki cihaz ve oyun tasarım sürecinde çocuklarla birlikte çalışacağız ancak çalışma geliştirildiğinde yetişkin akciğer hastaları için gelecek planlarımız var. Her bir hastamız çok değerli ve toplumun organ nakli konusunda bilinçlenmesini istiyoruz. Akciğer hastalığı olan bazı çocuk ve yetişkin hastalarımız akciğer nakli bekliyor, bunun gerçekleşmesi için organ bağışı kuraldır. Ülkemizde akciğer nakli çok uygun gruplar tarafından yapılmakta olup, akciğer nakli öncesi ve nakil sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyon takibini yapmaktayız. Bu projenin kabul edildiği günlerin ardından nakil beklerken hastalarımızı kaybettik. Projemizi kistik fibroz, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıklarıyla mücadele eden tüm hastalara adıyoruz. Işıklarının bilimle güçlenmesini ve gelecek hastaların yolunu aydınlatmasını temenni ediyorum.”
Öte yandan Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Küçük Dr. Öğretim üyesi Hilal Denizoğlu da “Etkileşimli Dijital Solunum Oyunu ve Cihazının Geliştirilmesi ve İncelenmesi” projesi ile Atlas Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarına yaptığı katkılardan dolayı Külli’ye teşekkür belgesi takdim etti. TÜSEB Küme Ar-Ge Projesi kapsamında “Bronşektazili Çocuklarda Etkinliği”.