Boğaz ağrısı için 6 öneri
Soğuk hava, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmek ve ortamların yeterince havalandırılmaması salgın hastalıkların artmasına neden oluyor. Boğaz ağrısı başlıca şikayetler arasındadır. En değerli nedeni viral enfeksiyonlar olan boğaz ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre uygulanır. Bakteriyel boğaz ağrılarında antibiyotik kullanılabilirken viral boğaz ağrılarında antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur.
BOĞAZ AĞRISININ YÜZDE 90’I VİRAL ENFEKSİYONDAN OLUŞUR
Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Prof. Dr. Erdal Seren boğaz ağrısına nelerin iyi gelebileceği hakkında bilgi verdi. Seren’e göre yanma, kuruluk ve yutkunma ile şiddetlenebilen boğaz ağrısının yaklaşık yüzde 90’ı viral enfeksiyonlardan kaynaklanıyor. Bunun dışında bademcik iltihabı, enfeksiyöz mononükleoz (öpüşme hastalığı) gibi etkenler daha önemli nedenler oluştururken; Sigara içmek, hava kirliliği ve evcil hayvan veya polen gibi alerjilere maruz kalmak boğaz ağrısının nedenleri arasındadır.
BOĞAZ KÜLTÜRÜ VE KAN ANALİZİ GEREKLİ OLABİLİR
Bazı durumlarda enfeksiyonlar, alerjik rinit, reflü, tiroid iltihabı ve çene eklemi hastalıkları ile karışabilen boğaz ağrısının en belirgin belirtileri konuşma ve yutkunma sırasında şiddetli ağrı hissi, ses kısıklığı, öksürük, ateş, boğaz ağrısı olarak sayılabilir. şişme, boğazda veya bademciklerde beyaz noktalar. Uzman hekim tarafından detaylı bir muayene ile teşhis konulan boğaz ağrısı için öncelikle hastadan boğaz kültürü alınmalı, kan tahlilleri yapılmalı ve enfeksiyon etkenleri araştırılmalıdır.
VİRAL ENFEKSİYON NEDENİYLE BOĞAZ AĞRISINDA ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ
Altta yatan nedene yönelik farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı boğaz ağrılarında, neden viral bir enfeksiyon ise uzman hekim tarafından antiviral ilaç tedavisi verilebilir. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrılarında antibiyotik kullanılmaz. Bunun yerine bol sıvı tüketimi, dinlenme önerilir. Ancak bakterilerin neden olduğu boğaz ağrılarında mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Uygulanan antibiyotik tedavisi ile hastaların şikayetlerinin birkaç gün içinde azalmaya başladığını belirten uzmanlar, “Bu rahatlama antibiyotik kullanımının kesilmesine neden olmamalı, yani verilen antibiyotik tedavisi tamamlanmalıdır. Aksi takdirde boğaz ağrısının tekrarlama şansı artabilir. Boğaz ağrısı bademciklerden kaynaklanıyorsa ameliyat söz konusu olabilir” diyor.
KİŞİSEL HİJYENİ SAĞLAMAK EN DEĞERLİ ÖNLEMDİR
Herkeste görülebilen boğaz ağrısını 3-15 yaş arası bireylerde çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon takip ederken bu neden erişkinlerde genellikle viral enfeksiyonlar, sigara ve reflü olarak sıralanıyor. Kişisel hijyene dikkat etmek boğaz ağrısını önlemenin en uygun yolu olmakla birlikte, özellikle boğaz enfeksiyonlarının %90’ının viral enfeksiyonlardan kaynaklandığı düşünüldüğünde, elleri sık sık yıkamak, göz ve ağızla temasından kaçınmak ve gerektiğinde ağzı kapatmak. hapşırma ve öksürme alınacak tedbirler arasındadır.
BOĞAZ AĞRISINDAN GEÇİLEBİLİR
Dr. Seren, uygulanabilecek medikal tedavi ile boğaz ağrısını hafifletebilecek önerileri şu şekilde sıraladı:
– Alkol ve tütün gibi tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır.
– Ağrı kesici, boğaz pastili gibi artefaktlar kullanılabilir.
– Ilık tuzlu su ile gargara yapın
– Reflü kaynaklı boğaz ağrısı olanlar yüksek yastıkla uyuyabilir.
-Uyku yerlerinde nemlendirici kullanılabilir. Bu cihaz başka odalara da taşınabilir
-Boğaz kuruluğunu önlemek için bol sıvı tüketilebilir.