CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN İSTANBUL-100. YIL KONUŞMASI
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Vahdettin Köşkü’nden halka seslendi. Saat 19.23’te konuşmasına başlayan Erdoğan, ’29 Ekim 1923’te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz bugün birinci yüzyılını tamamlıyor ve Türk Asrı dediğimiz ikinci yüzyılına yelken açıyor. Gazi Mustafa Kemal’in hayallerini gerçekleştiren bir ekip olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Türk Yüzyılı vizyonuyla girdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin, tıpkı Gazi’nin istediği gibi, bölgesinde ve dünyada evsizlere sahip çıkan bir ülke olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaz’da Türk donanması tarihinin en büyük resmi geçit törenini ve Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle düzenlenen Solo Türk gösterisini Vahdettin Köşkü’nden takip etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 19.23’te Vahdettin Köşkü’nden halka seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal ve istiklal mücadelesinin kahramanlarını andı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, konuşmasının ardından Türkiye Asrı butonuna basarak drone, havai fişek ve ışık gösterilerini başlattı.
CUMHURİYETİMİZ İKİNCİ YÜZYILINA YOLA ÇIKIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Ülkemizde ve yurt dışında yaşayan halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını bir kez daha canı gönülden kutluyorum. Dünyanın her yerindeki Cumhuriyet Bayramı sevincimize ortak olan tüm dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Millet olarak bugün çok farklı bir gurur ve heyecan yaşadık ve yaşıyoruz. 29 Ekim 1923’te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, bugün birinci yüzyılını tamamlayarak Türk Asrı dediğimiz ikinci yüzyılına yelken açıyor. Şan, şeref ve sevinçle kutladığımız Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünün ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle, bin yıldır mukaddes vatanı savunmak için topraklara düşen şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu ve Kurtuluş Savaşımızın galip komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gazilerimizi, meclisimizin ve ordumuzun tüm kahraman mensuplarını şükranla anıyorum. Ülkemizin bekası için sınırlarımız içinde ve dışında özveriyle görev yapan güvenlik güçlerimize Allah’tan başarılar diliyorum. “Cumhuriyetimizin ilanından bu yana Türkiye’nin kalkınmasına emeği geçen herkesi anıyorum, hepsinden Allah razı olsun.” dedi.
Türkiye CUMHURİYETİ YÜKSELEN BİR DEVLET DEĞİLDİR VE HİÇ BİR ZAMAN OLMAMIŞTIR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bugün 100’üncü yılına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti, kökleri derinlere uzanan ulu bir çınar gibi ihtişamıyla göz kamaştırmaya devam ediyor. Bin yıllık devlet geleneğimizin yeni halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil son devlettir. Milletimizin büyük tarihinde dünyaya destek veren, insanlığa yol gösteren, medeniyetlere öncülük eden pek çok devletimiz vardır. Asya’dan Avrupa’ya uzanan, üç kıtada ve 7 iklimde iz bırakan, önce Anadolu’da Selçuklularla, sonra Osmanlı’yla başlayan serencamımızın kilometre taşlarını Cumhurbaşkanlığı rozetimizin üzerindeki 16 yıldızda görüyoruz. Hepsi geçmişten bugüne inşa ettiğimiz köprünün kemerleri olan bu devletlerimiz, Cumhuriyetimizin öncüsü ve müjdecisidir. Cumhuriyet bu kutlu yolculukta bir kopuş ya da kesinti değil, tam tersine yeni bir filizdir. Türkiye Cumhuriyeti köksüz, tarihsiz ve yeni ortaya çıkan bir devlet değildir. Bu asla olmadı. Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıldır elden ele, yürekten kalbe, nesilden nesile aktarılan muhteşem bir hazinedir. Millet olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını böylesine güçlü, zengin ve büyük bir birikime sahip olmanın gururuyla kutluyoruz. “Reddedilmek bir miras değildir, büyük geçmişimizin her aşamasını kucaklıyoruz” dedi.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ GAZİ’NİN İSTEDİĞİ GİBİ SAHİBİ BİR ÜLKEDİR.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Biz sadece geçmişten ders almıyoruz. Aynı zamanda güç de kazanıyoruz. Bugün 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimiz bizim için hem gurur hem de ilham kaynağıdır. Bakın Gazi Mustafa Kemal kurduğu Cumhuriyeti nasıl anlatıyor? Cumhuriyet parasız kazanılamaz. Bunu elde etmek için kan döktük. Kızıl kanımızı her yere döktük. Evet, tıpkı Gazi’nin dediği gibi, Cumhuriyet binlerce vatan evladının kanı, canı ve fedakarlıkları üzerine ilan edildi ve kuruldu. Köleliğe, tahakküm ve dayatmaya hiçbir arzu göstermeyen milletimiz, bağımsızlığını ve istikbalini amaç edinen işgalcilere karşı başlattığı Milli Mücadeleyi zaferle taçlandırmış ve ardından 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti kurmuştur. Cumhuriyetin kurucusunun deyimiyle yetimlerden olmaktır. Cumhuriyet bu niteliğini çağımızda tam olarak kazanmıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, tıpkı Gazi’nin istediği gibi, bölgesindeki ve dünyadaki yetimlere yardım eden bir ülkedir. Balkanlardan Kafkasya’ya, Asya’dan Afrika’ya, Türkistan’dan Filistin’e, nerede mazlum, mazlum, gözyaşı döken bir muhtaç varsa onun yardımına koşan, elinden tutup kaldıran, şifasını veren Türkiye’dir. yas. Bu millettir. Bu tavrımızı daha önce Kore’de, Kıbrıs’ta, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Yemen’de ve son olarak da Karabağ’da göstermiştik. Gazi’nin kimsenin dokunamayacağını söylediği Filistin ve Gazze için bugün de aynı dirayetli duruşu sergiliyor ve Gazze halkına yardım etmeye çalışıyoruz” dedi.
HİÇBİR AYRIMCILIK OLMADAN SAHİPLERİNDEN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Dün 1,5 milyondan fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Büyük Filistin Mitingi de bunun bir parçasıydı. Tarih bilinci olmayan, Gazi Mustafa Kemal’in çabalarını bilmeyen, Cumhuriyetin neden kurulduğunu anlamayan bazı kişiler farklı niyetler arasa da biz sadece dün Filistin’le dayanışmamızı göstermedik. Bu mitingle tüm coğrafyamıza yaydığımız bağımsızlığımızı ve geleceğimizi koruma kararlılığımızı bir kez daha tüm dünyaya duyurduk. Atatürk Havalimanı’nda o muhteşem birliktelikle Cumhuriyetimizin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal’in ruhunu kutladık. “İnşallah bundan sonra da hiçbir ayrım yapmadan evsizlerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
TÜRKİYE’Yİ BU KÜÇÜK ÇEVREDEN KURTARAN BİZİZ.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Gazi Mustafa Kemal, Türk milletinin karakterine, örf ve adetlerine en uygun yönetimin Cumhuriyet yönetimi olduğunu söylüyor. Gazi, Cumhuriyet ile demokrasi arasındaki bağı şu şekilde ifade etmektedir. Cumhuriyet rejimi demokratik sistemli bir devlet biçimi anlamına gelir. Zamanla Cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmak Gazi’nin yaşamı boyunca en büyük ideallerinden biriydi. Ancak Türkiye’nin demokrasi yolculuğu uzun yıllardır kesintiye uğradı. Özellikle Gazi’nin vefatından sonraki tek parti dönemi. Milletimizin hafızasında silinemeyecek derin acı ve yaralar bırakmıştır. Özellikle merhum Menderes’le başlayan demokrasi ve kalkınma hamlesi önce 27 Mayıs darbesiyle kesintiye uğramış, ardından 10 yılda bir tekrarlanan müdahalelerle ülkemiz hak ettiği demokratik iklime ulaşamamıştır. Türkiye’yi 2002 yılında Anadolu Devrimi ile içine düştüğü bu kısır döngüden kurtaran biz olduk. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz aziz milletimize, milletin üzerinde egemenlik yoktur, hizmet vardır inancıyla 21 yıldır hizmet vermekteyiz. Biz efendi değiliz, hizmetkarız. Bu yola bu şekilde devam ettik. Hem yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem de kökeni, kültürü, bölgesi ne olursa olsun 85 milyon insanımızın her bireyi günlük yaşamlarında bu gerçeğe bizzat şahit oluyor. “Cumhuriyet’in ilk yıllarıyla günümüz Türkiye’si arasındaki farkı dikkate almak ve göstermek adına bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
ÜLKEMİZE 6 MİLYON YENİ KONUT KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘1927’de nüfusumuz 13,6 milyon iken 2002’de 65 milyona, 2022’de ise 85,3 milyona ulaştı. İnşallah bu yıl sonunda 86 milyonu aşacağız. İnşallah çok uzak olmayan bir gelecekte 100 milyon nüfuslu bir ülke olan Türkiye’yi de göreceğiz. Eğitim alanında ülkemizde Cumhuriyetin kurulduğu yılda fakülte ve yüksekokul olarak sadece 9 yükseköğretim kurumu bulunurken, bugün 2002 yılında 1.203 olan 3 bin 955 yükseköğretim kurumumuz bulunmaktadır. 1923’te yüksek öğrenim gören öğrenci sayısı 359 bin iken, bu sayı 2002’de 14 milyon 408 bine, bugün ise 24 milyon 200 bine ulaştı. 100 yıl önce 12 bin öğretmeni olan Türkiye, 2002 yılında 511 bin, bugün ise 1 milyon 67 bin öğretmeniyle çocuklarına hizmet veriyor. Sağlıkta ise hastane yatak sayısı 1923’te 12 bine ulaşmazken, 2002’de 164 bine, bu yıl ise 268 bine çıktı. Türkiye’de 1928’de bin civarında hekim bulunurken, 2002’de 92 bin, bugün ise 194 bin hekimle vatandaşlarına hizmet veriliyor. 1923 yılında adli hizmetler 2 bine yakın hakim ve savcı ile yürütülürken, 2002 yılında bu sayı 9 bine ulaşmış olup bugün 24 bindir. Ulaşımda 1923 yılında toplam yol uzunluğumuz 18 bin kilometreydi, neredeyse tamamı stabilize ve topraktı, köprü sayısı da biliyor musunuz, 94. 70 yıl sonra yol mesafemiz 63 bin kilometreye çıktı, 2002 yılında bunun yüzde 90’ı tek yöndü. Bugün karayolları ve yarısına yakını bölünmüş yollarla birlikte 71 bin kilometreye varan bir karayolu ağımız var. Demiryolu hat uzunluğumuz 4 bin kilometreye ulaşmazken, 2002 yılında bu sayı ancak 8 bin 671 kilometreye ulaşabildi. Bugün 2 bin 32 kilometresi demiryolu olmak üzere 14 bin kilometreye ulaşan modern demiryolu hatlarıyla milletimizin hizmetindeyiz. hızlı tren hatları. Cumhuriyet’ten miras kalan konut birikimiyle 2000’li yılların başında ülkemizde yaklaşık 13 milyon bina varken, son 21 yılda bu rakamı ikiye katlayarak 26 milyona yaklaştık. “Deprem bölgesinde inşa edilen yeni konutlar ve kentsel dönüşüm projeleriyle, önümüzdeki dönemde 1 buçuk milyonu İstanbul’da olmak üzere 6 milyon yeni konutu ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz.”
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Tarımda İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkemizde ekilebilir alan 14 bin hektar, ekili alan ise 9 bin 500 hektardı. Bugün ekilebilir alan 19 bin 500 hektara, ekili alan ise 16 bin 500 hektara çıktı. Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece 3 milyon ton olan buğday üretimi, ekim alanı artışının çok üzerinde bir sıçrama ile 8,5 milyon tona çıktı. Ülkemizdeki traktör ve biçerdöver sayısı 70 yıl önce 34 bin iken, 2002 yılında bu sayı 981 bine, 2022 yılında ise 1 milyon 547 bine ulaştı. 1923 yılında sadece 32,8 megavat olan ülkemizin toplam meclis gücü arttı. 2002 yılında 31 bin 846 megawatt’a, bugün ise yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından olmak üzere toplam 106 bin megavat’a ulaştı. Nereden nereye. Ekonomide gayri safi yurt içi hasıla 1923’te 964 milyon lira iken, 2002’de 362 trilyon liraya, 2022’de ise 15 kat trilyon liraya ulaştı. Nereden nereye. 1923’te dolar bazında 577 milyon dolar olan toplam milli gelirimiz bugün 1 trilyon doları aştı. Kişi başına düşen milli gelirimiz 1923’te 45 dolar iken 2002’de 3 bin 608 dolara, 2022’de ise 10 bin 659 dolara çıktı. Ticarette ise 1923’te ihracatımız özel ticaret sistemine göre 50,8 milyon dolar iken, bu rakam arttı. 2002’de 36 milyar dolara, geçen yıl ise 235,2 milyar dolara yükseldi. Bu sayıları birçok farklı başlık altında uzun uzun sıralamak mümkün. Ancak son zamanlarda anılarımızı araştırdığımızda İstanbul Havalimanı’ndan Avrasya Tüneli’ne, yüzyılın projesi Marmaray’dan dünyanın ilk 5’i arasında yer alan Yusufeli Barajı’na, Türkiye’nin arabası Togg’dan dünyanın ilk SİHA gemisine kadar TCG Anadolu, İspanyollarla umutlu. Tekrar anlaşma yapıp bunun bir üst versiyonunu ülkemize getirerek, uçak gemi sayımızı inşallah ikiye çıkaracağız. İnsansız hava araçlarından Karadeniz’deki doğal gaz keşiflerimize, dış politikadan turizme, kültüre, sanayiye, teknolojiye kadar her alanda Türkiye’yi Cumhuriyet tarihinin en büyük eserleri ve yatırımlarıyla buluşturduğumuzu görüyoruz. ve güvenlik. Her biri milletimizin gurur eseri olan pek çok harika eseri Cumhuriyetimizin yıldönümlerinde hizmete açmaya özen gösterdik. Altyapı ve üstyapı yatırımlarımızın yanı sıra ülkemizi hak ve özgürlükler alanında da dünya devleri ligine taşıdık. Halkımızın takdiriyle 16 Nisan 2017’de Cumhuriyeti ve Cumhuriyet’i kucaklayan yeni idari sistemi benimsedik. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ülkemizin tüm kurumlarıyla demokrasiyi tesis etme ve milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılma çabasında bir dönüm noktası olmuştur.”
TÜRKİYE YÜZYIL VİZYONUMUZU GERÇEKLEŞTİRMEYE KARARLIYIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Gazi Mustafa Kemal’in hayallerini gerçekleştiren bir ekip olarak Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdik. Cumhuriyetimizi daha uzun yıllara çok daha güçlü, daha müreffeh, daha prestijli bir biçimde taşımaya kararlıyız. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarmak, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan sivil, liberal ve kapsayıcı bir anayasaya sahip olmaktır. İnşallah diğer hedeflerimizde olduğu gibi bunda da başarılı olacağız, çünkü zafer ‘zafer benimdir’ diyenlerindir. Bugüne kadar hep bu anlayışla çalıştık, mücadele ettik, çabaladık. Yüzyılın ihaneti 15 Temmuz’dan yüzyılın felaketi 6 Şubat depremine kadar karşılaştığımız tüm sınavlara göğüs gerdik ve katlanmaya devam ediyoruz. Tarihi eşsiz zaferlerle dolu büyük bir milletin çocukları olarak Türk Asrı vizyonumuzu gerçekleştirmeye kararlıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu günde, bunu bir kez daha Vahdettin Köşkü’nden tüm dünyaya duyuruyoruz. Hiçbir emperyalist güç Türkiye Cumhuriyeti’nin mutlu, başarılı ve galip olmasını engelleyemeyecektir. Takdirde; Bir olmaya, büyük olmaya, yaşamaya, kardeş olmaya, Türkiye olmaya hep birlikte devam edelim. Yeter ki tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet duruşumuzdan taviz vermeyelim. Gerisi Allah’ın izniyle gelecektir. Allah yardımcımız olsun. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak 40 yılı aşkın siyasi hayatımızın her aşamasında olduğu gibi Türkiye’ye ve Türk milletine sevgiyle hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu duygularla, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklal ve istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha saygıyla anıyorum. Bin yıldır bu toprakların vatan olması için hiçbir fedakarlık göstermeyen tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu değerli yıl dönümümüzün farklı etkinliklerle hak ettiği şekilde kutlanmasını sağlayan tüm dostlarımıza ve tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun, şehitlerimizin ruhları şad olsun.” dedi.